ALGEMEEN

 

NIEUWBOUWWONINGEN

Badkamer
Maak de badkamer schoon met een middel dat geen andere materialen aantast. Dit klinkt voor de hand liggend, maar de voegen van de wanden bevatten kalk, en als u dan een kalkoplosser gebruikt....
Maak na het gebruik van de badkamer de kitvoegen droog.

Buitenbergingen
Houten bergingen blijven binnen meestal droger dan stenen bergingen. Zorg wel voor goede ventilatie. Isoleer nooit bergingen van binnenuit.

C.V.-installatie
Slechte ketels worden practisch niet meer gemaakt. Wèl is het zo dat iedere ketel onderhoud nodig heeft. Wellicht kunt u met uw buren een onderhoudscontract afsluiten bij een erkend installateur.

Daken
Bitumineuze dakbedekkingen gaan, mits goed aangebracht, zomaar 20 jaar mee. Controleer echter één keer per jaar de dakranden en afvoeren.

Dakplaten
In nieuwbouwwoningen zult u bij schuine kappen aan de binnenzijde de beplating zien. Direct achter deze platen zit de dampremmende laag. Dit is een plastic folie die moet voorkomen dat er vocht in de isolatie van het dakpakket komt. Zorg ervoor dat er geen gaten in de folie komen (bijvoorbeeld door van alles aan de platen vast te schroeven). Als u de platen gaat schilderen, gebruik dan een dampdoorlatende verf. Latex of zo. Hiermee voorkomt u dat eventueel bouwvocht niet meer uit de platen weg kan (want achter de plaat zit de folie).

Deuren
Binnendeuren
Houd na de oplevering de eerste paar weken de deuren half open of half dicht. U mag zelf kiezen. Dit voorkomt kromtrekken.

Buitendeuren
Gebruik zoveel mogelijk de driepuntssluiting (ook weer tegen kromtrekken)

Droogmaken woning
Het beste krijgt u uw nieuwbouwwoning droog door ventileren. Hoog stoken kan ervoor zorgen dat u hier en daar scheurvorming krijgt.

Glas
HR++glas
is gevoelig voor temperatuursverschillen. Plak er geen folie en posters op; het glas kan scheuren. Houd gordijnen etc. minimaal 6 cm vrij van het glas.

Keuken
Afzuigkap: Als u een wokbrander heeft met veel vermogen, kan het zijn dat de afzuigkap 70 cm boven het fornuis moet i.p.v. de gebruikelijke 60 cm. Raadpleeg de gebruiksaanwijzinf en/of de installatievoorschriften van de kap.

Trappen
Vurenhouten trappen zijn eigenlijk niet geschikt om alleen geschilderd te belopen; de ondergrond is vrij zacht, en je krijgt makkelijk te gladde treden.
Het advies is bekleden. (Zorgt ook voor minder geluid)

Verf
Tegenwoordig mag binnen alleen nog watergedragen verf gebruikt worden, voornamelijk i.v.m. de gezondheid van onze schilders. Van de grote merken is de kwaliteit goed tot zeer goed. U kunt beter niet met terpentie-verdunbare verf over watergedraen verf schilderen; dit kan later (meestal niet direct bij de eerste keer) problemen geven.

Vloerbedekking
Nieuwbouwvloeren zijn geschikt voor tapijt en laminaat. Als U linoleum of Novilon o.i.d. wilt leggen, zullen de vloeren vrijwel nooit vlak genoeg zijn, en de vloeren zullen dan ook geëgaliseerd moeten worden. Informeer dan ook bij de leverancier van de vloerbedekking naar een prijs inclusief egaliseren!